pojedinačna homologacija

što je homologacija vozila?

Većina zemalja u svijetu prije stavljanja u promet, tj prije prve registracije ili prije uvoza, zahtijeva da vlasnik priloži dokaz (izjavu, sertifikat) da vozilo zadovoljava odgovarajuće tehničke zahtjeve i druge definisane uslove.

Homologacija vozila je postupak utvrđivanja/ocjenjivanja skladnosti vozila sa zahtjevima i propisima koji se primjenjuju u Crnoj Gori.

koja vozila podliježu provjeri homologacijske podobnosti?

„Utvrđivanje skladnosti vozila provodi se za sve kategorije novih ili polovnih prije njihovog unosa, uvoza ili prodaje odnosno prije prve registracije vozila“, uz određene izuzetke (npr. diplomatska predstavništva) i po prvi put se registruju u Crnoj Gori.

U slučaju da neko želi samostalno unijeti ili uvesti vozilo i registrovati ga u Crnoj Gori, mora provesti tzv. postupak utvrđivanja pojedinačno pregledanog vozila.

koja vozila udovoljavaju homologlaciji?

Kada se odlučite za unos ili uvoz vozila, a prije same kupovine, preporučujemo da kod nas kao ovlašćenog zastupnika, provjerite mogućnost unosa, tj. uvoza željenog vozila. Kako bi izbjegli moguće poteškoće molimo vas prethodno provjerite zadovoljava li vozilo navedeni uslov.

Na niže navedenoj poveznici možete preuzeti popis vozila koja udovoljavaju propisanim zahtjevima.

Popis vozila koja udovoljavaju- PDF dokument


Ukoliko vozilo nije na gore navedenom popisu možete nas kontaktirati:

Pozivom na telefon: 0038269300623, u vremenu od: ponedeljak-petak: 08.00-16.00, subota: 08.00-14.00
E-mailom na  andrija.jablan@efeltravel.me 

šta ako vozilo ne prolazi, odnosno prolazi homologlaciju?

Ako vozilo ne udovoljava odustanite od kupovine, jer se takvo vozilo neće moći registrovati u Crnoj Gori, a povratak u državu gdje je kupljeno takođe neće biti moguć ili možda hoće, ali uz velike finansijske izdatke.


Ako vozilo udovoljava možete se nakon kupoprodajnih formalnosti obratiti nama, kako bismo vam napravili COC dokument.  Ovaj dokument sadrži tehničke homologacijske podatke i predstavlja dokument koji služi za obavljanje homologacijskog pregleda za na to ovlašćenim ispitnim mjestima, tj. u stanicama za tehnički pregled.

kako dobiti coc dokument?

COC se izdaje u sljedećim terminima (48 sati od trenutka podnošenja zahtjeva): 

ponedeljak-petak: 08.00-16.00

subota: 08.00-14.00


Dokumenti potrebni za izdavanje COC-a:

Dokument vozila (Fahrzeugsbrief, Targa, Typenschein,...) 
Potvrda uplate naknade za izdavanje COC dokumenta
Podaci o novom vlasniku (obrazac za dostavu podataka PDF)
Na osnovu primljenih dokumenata i nakon izvršene uplate od 35,00€ (primjer opšte uplatnice), izdaje se homologacijski dokument (COC). 

Dokumentaciju možete poslati e-mailom na andrija.jablan@efeltravel.me ili poštom na adresu Efel Travel d.o.o. Cetinjski put bb , Donja Gorica, 81000 Podgorica.

Uz dokumentaciju molimo navedite hoćete li  COC preuzeti lično ili ćemo vam  ga dostaviti poštom.

Sa dobijenim COC dokumentom i vozilom pristupa se pojedinačnoj provjeri vozila.

šta je coc?

COC je kratica za Certificate of Conformity tj. Potvrdu o skladnosti vozila.

Ako imate original tog dokumenta (na papiru sa vodenim žigom loga proizvođača, sa oznakom "Original" ili broj kopije) i u kvalitetu papira sličnoj novčanicama, možete se direktno obratiti ispitnom mjestu za homologaciju.

COC dokument nije dostupan za vozila kategorije N1 i za vozila straija od 2002/2003. Za takva vozila, nakon provjere i ukoliko vozilo zadovoljava uslove, možemo izdati Potvrdu proizvođača.

vozila bez evropske homologlacije (američka vozila i sl.)

Ukoliko kupujete (uvozite) vozilo koje nema evropsku homologaciju (najčešće uvoz iz SAD) mi ne možemo izdati potvdu o proizvođaču za to vozilo.