100 godina mazde priča poput nijedne druge

u potrazi za izazovima

Mazda je svoje je putovanje kao proizvođač  započela proizvodeći čepove od plute. Nakon Drugog svjetskog rata uspjela je savladati izazov svoje obnove, kao i zajednice u Hiroshimi. Od tada, ne samo da prihvatamo izazove,već smo u stalnoj potrazi za njima. Otkrijte naše prekretnice – kao što je zaslužena pobjeda na Le Mansu – i saznajte kako je naša istorija definisala naš jedinstven pristup automobilskom dizajnu i performansama u čijem je središtu vozač.

 

Logo_200x200.png

duh mukainade

Bili smo tu u najtežim trenucima našeg grada Hiroshime i od tada odolijevamo svim izazovima kako bismo pomogli u stvaranju bolje budućnosti. To je taj duh koji nas i danas nastavlja gurati prema naprijed.

dizajn kodo: duša pokreta

U svaki dio naših automobila udišemo ličnost. Zahvaljujući dizajnu u čijem je središtu čovjek, svaka Mazda čini se kao da je stvorena sa vama u mislima i dopire do svih vaših čula – jedinstvena je, dinamična i živa.

fokusirana tehnologija

Šta drugi misle da je nemoguće, nas gura naprijed. Zato je Mazda započela revoluciju i sa automobilima otišla na novi nivo, redefinišući sve od motora i prenosa do smanjene potrošnje goriva.

Trenuci iz Mazdine istorije

1920

Oduvijek smo izrađivali automobile koji jednostavno čine da se osjećate bolje – radi iščekivanja pri ulasku u vozilo, adrenalina tokom vožnje ili osjećaja radosti koji ostaje i nakon izlaska iz vozila. U sve što stvaramo stavljamo svoje srce i dušu. Ovo je tek nekoliko najzanimljivijih činjenica o nama.

kamion sa tri točka

1931

Mazdino prvo proizvedeno vozilo bio je kamion sa tri točka koji je bio sličan motociklu sa otvorenim sandukom kamiona. Zvao se Mazda-Go. Na rezevoaru za gorivo mogao se vidjeti logotip Mitsubishi jer je Mazda do 1936. godine koristila njihovu distribucijsku mrežu.

r360 coupe

1960

Mazdin prvi automobil bio je coupe sa četiri sjedišta i dvoje vrata sa vazdušno hlađenim motorom zapremine 356 cm3 i 16 KS. Zahvaljujući sveobuhvatnoj uštedi na težini (380 kg), postizao je dotad neviđenih 75 milja po galonu. Bio je toliko uspješan da je Mazda za samo nekoliko godina osvojila tržište laganih automobila u Japanu.

mazda cosmo sports

1967

Mazdino prvo vozilo sa rotacijskim motorom sa 110 KS postizalo je maksimalnu brzinu od oko 115 mph, a četvrtinu milje moglo je preći za 16,3 sekunde. Sa ovim laganim sportskim vozilom Mazda je uspješno predstavila svoj rotacijski motor Wankel koji je postao dio DNK kompanije „manje težine, više snage“.

savanna rx-7

1978

Razvijen sa jednostavnom temom „potrage za užitkom u vožnji“, RX-7 sa 105 KS omogućavao je izvanredno upravljanje, a čak je pet puta uvršten na popis „Deset najboljih“ magazina Car and Driver. U to vrijeme bio je jedini japanski automobil sa prednjim svijetlima na izvlačenje, koja su pomogla i pri smanjenju otpora vazduha.

mazda foundation

1984

Mazda je stvorila Mazda Fondaciju kako bi odala počast zajednici. Kompanija nije donirala samo novac, već i vrijeme. Fondacija podržava  neprofitne organizacije poput Fondacije Challenged Athletes Foundation, banke hrane Second Harvest Food Bank i programa After-School All-Stars.

mazda mx-5 miata

1989

Uđite u Mazdin legendarni roadster: lagani sportski automobil koji pruža čisti užitak u vožnji zahvaljujući čvrstom vjerovanju u dizajn Jinba Ittai koji se fokusira na jedinstvo vozača i automobila. Sa više od milion proizvedenih komada do sada, MX-5 je osvojio i nastavlja osvajati srca obožavatelja.

pobeda mazde 787b br. 55 u trci le mans

1991

1991. Mazda je postala prvi japanski proizvođač automobila sa pobedom u trci 24 sata Le Mansa. To je označilo i prvu pobedu vozila sa rotacionim motorom. Mazda je u trci izdržljivosti prvi put učestvovala 1974. i opet 1979., a zatim svake godine od 1981. do 1991. kad je iz 13. pokušaja pobedila. 

zoom-zoom

2002

Nakon uspjeha u Sjevernoj Americi, Evropi i Australiji, Mazda je na sajmu Tokyo Motor Show u Japanu predstavila poruku svog brenda „Zoom-Zoom“. Slogan prevazilazi jezičke prepreke i govori o radosti kretanja i emocionalnoj povezanosti sa automobilom , gledano očima djeteta.

dizajn kodo: „duša pokreta“

2010

Mazda najavljuje novu temu dizajna KODO koji pruža osjećaj kretanja, čak i u mirovanju. Koncept je predstavljen zajedno sa konceptnim automobilom Mazda Shinari u toj temi. Naziv se odnosi na izgled karoserije koji se preobražava kako bi dao utisak naglog ubrzanja.

tehnologija skyactiv®

2010

Mazda je predstavila nov zajednički naziv za svoje ključne tehnologije u vozilima. Tehnologija uključuje sve od motora do prenosa, karoserije i podvozja. Tehnologija Skyactiv može se smatrati besprekornom i prekrasnom kombinacijom performansi i učinkovitosti.

mazda mx-5 miata osvaja titulu automobila godine

2016

Mazda MX-5 Miata proglašena je automobilom godine i automobilskim dizajnom godine u svijetu za 2016. godinu. Komisija za odabir uključivala je automobilske novinare iz cijelog svijeta. Automobil je ocijenjen kao skoro savršena 50/50 ravnoteža sa vozačem za volanom.

7. generacija

2018

Potpuno nova Mazda3 prva je u nizu trenutne generacije automobila i predstavlja početak nove ere. Dolazi sa evoluiranim i još profinjenijim dizajnom Kodo i u upečatljivoj boji Soul crvenoj Crystal. Tehnologija Skyactiv neprestano se usavršava, a takve sigurnosne funkcije nećete pronaći u drugim automobilima ove klase.

30. godišnjica mazde mx-5

2019

Mazda MX-5 proslavila je svoju 30. godišnjicu očaravajućim SPV-om. Jubilarno izdanje uključivalo je poseban lak u boji Racing Orange, novu tehnologiju Skyactiv-G i 184 KS, kao i neuporedivo uživanje u vožnji legendarne Miate.

skyactiv-x

2019

Skyactiv-X je motor koji mijenja sve, sa sagorijevanjem benzina na učinkovitiji način zahvaljujući kompresijskom paljenju kontrolisanom svjećicom (SPCCI). Više snage, manje emisija, manje goriva. Još bolja vožnja bez kompromisa. SPCCI kombinuje učinkovitu potrošnju goriva dizelskih motora sa snagom i voznim karakteristikama benzinskih motora.

mazda mx-30

2019

Naše prvo potpuno električno vozilo visoko je kalibrisano za postizanje skoro savršene raspodjele težine u promjeru 50/50. Izrađeno za svakodnevne potrebe, pruža poboljšan, ali poznati doživljaj vožnje. Prekrasno izrađena unutrašnjost sa održivim, prvoklasnim materijalima u kombinaciji sa nevjerovatnom spoljašnjisti i vratima slobodnog stila.

duh borca

svaki se dan suprotstavljamo statusu quo

Mazdino rodno mjesto, Hiroshima, poznato je po svom nevjerovatnom izazivačkom duhu. Kao što se feniks uzdiže, tako su i stanovnici Hiroshime od temelja obnovili svoj voljeni grad. Njihova nas snaga inspiriše i daje nam podsticaj da se i dalje svaki dan suprotstavljamo statusu quo.

dizajn kodo / duša pokreta / vision rx

ljepota, učinkovitost i performanse, sve u jednom

dizajn kodo: duša pokreta

Mazdina filozofija dizajna osvojila je srca miliona vozača širom svijeta kojima se sviđa kombinacija estetike i užitka u vožnji. Naš emotivni pristup dizajnu automobila nagrađen je sa više od 350 nagrada za dizajn i inovaciju, od prestižne nagrade za dizajn Red Dot do nagrade What Car? Automobil godine. Ljudski dodir je taj koji nam pomaže stvarati automobile koji zaista dodirnu ljude iznutra.

izrada

Baš poput umjetnika koji izaziva reakciju svoje publike, želimo dizajnirati automobile koji u vozačima bude emocije. Samo ljudske ruke mogu to učiniti. Ovdje je početak našeg puta – izrada prekrasnih glinenih modela u oblicima koji bude našu znatiželju. Uz preciznost i brigu, naše zanatlije koji rade sa tehnologijom Takumi tu viziju pretvaraju u automobile spremne za proizvodnju. To zovemo Mazdinom umjetnošću proizvodnje.

modelari gline

U Mazdi , dizajn započinje komadom gline. Jednostavno nema drugog. U glini se idealne linije same otkrivaju i tek nakon toga uvodimo kompjuterski dizajn. Uzimamo najbolje od oba svijeta kako bismo stvorili jedinstveno privlačne dizajne.

vrhunski majstor za boje

TAKUMI NURI Mazdin je pristup kojim se ljepoti dizajna Kodo udahnjuje život uz duboke boje i sjaj kojima se naglašava svaka senzualna oblina i linija. Srca ljudi osvajaju se pedantnim pokretima ruku vrhunskih lakirera i stručnim znanjem dizajnera boja.

rotacijski motor

Rotacijski motor prva je inovacija koja je proizašla iz Mazdinog izazivačkog duha. Mnogi drugi proizvođači automobila mislili su da je to nemoguće, ali Mazda je otišla korak dalje. Tehnologiju smo uveli u serijsku proizvodnju, a stvaranjem sportskog automobila koji je pobijedio u tradicionalnoj trci 24 sata Le Mansa ućutkali smo svakog kritičara.

skyactiv-x

Benzinski motor Skyactiv-X revolucionaran je: Prvi benzinski motor na svijetu sa kompresijskim paljenjem, koji kao rezultat ima optimalnu potrošnju goriva, ujednačeno ubrzavanje i poboljšane vozne karakteristike. Do 20 % manja potrošnja goriva sa 30 % više obrtnog momenta. Prvi potrošački benzinski motor sa kompresijskim paljenjem kontrolisanim svjećicom (SPCCI) kombinuje prednosti benzinske i dizelske tehnologije.

električni

Mazda pruža užitak u vožnji, bez obzira na to radi li se o električnom ili drugoj vrsti automobila. MX-30 dolazi sa voznim performansama evoluiranog pristupa Jinba-Ittai i dizajnom u čijem je središtu čovjek – za 100 % užitak i 0 % emisija CO2. Skoro idealna raspodjela težine i nisko težište sa baterijom na dnu vozila omogućuju prirodan, linearan način vožnje, bez umanjivanja prednosti koje donosi električni automobil.